zaterdag 21 december 2013

Taalfoutjes gespot ...


Hallo iedereen!

Het is niet altijd even simpel om altijd alles correct te schrijven. Maar er bestaan gelukkig tal van handige sites die je hierbij kunnen helpen. Hieronder heb ik enkele woorden moeten opzoeken om het correct te kunnen schrijven in mijn blog. De sites staan telkens met een link verwezen in mijn tekstje (je moet op de naam van de opgegeven site klikken!). Dus door er gewoon simpel op te klikken kan je ook gebruik maken van deze sites! 

Enkele taalvragen die ik moest opzoeken...

De dag van vandaag of vandaag de dag?
In de les hebben we het er ook over gehad. Ik heb deze taalzorgfout dan ook eens opgezocht.
Bij de site Taaladvies kwam ik tegen dat 'de dag van vandaag' een gallicisme is, en dan ook geen Standaardnederlands is. 'Vandaag de dag' is wel Standaardnederlands en mag dus gebruikt worden.

Taalenquête of taal enquête?
Moet dit woord aan elkaar of niet? Dat was mijn vraag. Ik zocht op de site woordenlijst.org naar het juiste antwoord en ik zag verschillende samenstellingen met het woord 'taal'. Maar het woord 'taalenquête' stond er niet tussen. Maar aan de hand van verschillende samenstellingen kan ik besluiten dat taalenquête aan elkaar mag geschreven worden want alle samenstellingen met taal worden op de site aan elkaar geschreven.

Hersluitbaar?
Toen ik op een site een leuk idee tegenkwam voor op mijn blog, stond er 'hersluitbare diepvrieszakjes'.
Toen ik dit wou gebruiken voor op mijn  blog, klopte het woord niet. Ik heb opgezocht en tot besluit gekomen dat dit woord niet bestaat. Ik heb dit gezocht op de site van de dikke Van Dale

Papier maché -> papier-maché
Hoe schrijf ik correct papier-maché? Ik zocht het even op. Ik kwam op site van woordenlijst.org terecht. Je schrijft het zo: papier-maché.

 Bekleven -> beplakken
Ik wou het woord ‘bekleven’ schrijven, maar dat woord bestaat helemaal niet. Ik zocht het op in de dikke Van Dale. Ik gebruikte het woord beplakken in de plaats.
(bron: http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=bekleven&lang=nn#.UrWqlvTuJqU)


Hopelijk heb je ook kunnen leren uit mijn foutjes en maak je gebruik van de opgegeven sites als jij even twijfelt bij een woord.


Groetjes Axelle

Mijn monstertje


Hallo iedereen!

In de lessen beeld moesten we als opdracht een fantasie monstertje maken. Hierbij moesten we gebruiken maken van een ballon en papier-maché.

Ik had in het begin niet echt een idee van hoe mijn ‘monstertje’ er uit moest zien. Dus besloot ik gewoon om eerst mijn ballon te beplakken met papier-maché. Ik gebruikte enkele kranten en met behangerslijm hiervoor. 
Voor de laatste laag koos ik voor keukenpapier. Dat papier heeft een bepaald reliëf en is wit, wat stukken handiger is om dan later te schilderen. 

Ik gebruikte potjes om zijn ogen te maken en zijn snoet. Ik zorgde ook voor driehoekjes op zijn rug voor een extra accent. Doordat hij na een eindje niet meer zo stevig stond, moest ik een oplossing zoeken. Ik bevestigde een tong aan hem die tot op de grond hing, zodat hij daar ook steun had om op te staan en zo gaf het ook een leuk accent aan mijn monster.

Ik schilderde hem oranje met enkele gele accenten.

Hier zie jij mijn resultaat:









Pinterest

Hallo iedereen!

Het internet is vandaag de dag handig om als kleuterjuf allerlei ideetjes op te doen voor in de kleuterklas.
Maar het internet is dan ook zo groot, dat het dan een serieuze zoektocht kan worden om dan ook maar iets te vinden.

Daarom verwijs ik naar de leuke site 'Pinterest'. Daar staan tal van leuke ideetjes op voor in de kleuterklas.
Je vindt er een groot aanbod aan verschillende activiteiten. Van beeld naar beloningssystemen enz.

Op de site kun je jou gratis aanmelden en dan kun je al jouw toffe ideeën opslaan in verschillende mapjes die jezelf kan aanmaken. De site is ook gemakkelijk om te gebruiken, eens je ermee weg bent!
In het begin toont de site handige tips hoe je met Pinterest moet werken, je wordt meteen wegwijs gemaakt over de hele site.

Zelf kun je ook je eigen ideeën op de site uploaden. Zo kan jij ook jouw ideeën delen met de tal van andere juffen die gebruik maken van deze site. (Volg mij ook gerust maar!)

Klik hier om naar de site door verwezen te worden. 


Groetjes Axelle



Het tekenen van fruit

Hallo iedereen!


Vandaag vertel ik jullie wat meer  over een opdracht die we moesten uitvoeren voor de les Beeld.
Ik moest namelijk 6 verschillende soorten fruit tekenen, maar we moesten het op 6 verschillende manieren maken: potlood, kleurpotloden, bister, waterverf, houtskool en vetkrijtjes.


Hier mijn resultaten:




Hier heb ik een banaan geschilderd met waterverf. Wat eigenlijk super goed gelukt is, vind ik van mezelf. Ik vond het enorm leuk om te doen, omdat je veel kleuren kunt gebruiken en maken.







Mijn tweede tekening zijn druiven geschilderd met bister. Bister is een soort poeder, het lijkt op koffiepoeder, je moet een beetje water toevoegen en daarna kun je ermee schilderen. Het was de eerste keer dat ik dit deed en ik ben ook blij met het resultaat.





Hier zie je een soort mini-komkommer die ik heb gemaakt met houtskool. Met houtskool werken is niet altijd even handig want je moet opletten dat je er niet onbewust over wrijft. Want zo kan heel je blad papier zwart zijn. Daarom moet je er voorzichtig mee omspringen dat je netjes blijft werken.





Mijn vierde tekening is een appel gemaakt met kleurpotloden. Eerst tekende ik mijn appel gewoon met een tekenpotlood en daarna kleurde ik de appel in met kleurpotloden. Ik ben ook blij het met resultaat die ik heb bekomen.






Mijn vijfde tekening is een kiwi getekend met een tekenpotlood. Ik ben ook tevreden van mijn resultaat. Ik teken graag gewoon met potlood omdat ik zo ook in detail kan werken zonder rekening te houden met bepaalde kleuren.




Mijn laatste tekening is mijn mango gemaakt met vetkrijtjes. Zelf vind ik vetkrijtjes niet altijd even gemakkelijk om mee te werken. Je krijgt rap het effect van strepen in je tekening, wat ik zelf niet altijd even mooi vind. Maar als je eenmaal weet je hoe je er moet mee werken, kun je een mooi resultaat bekomen. Zelf vind ik dit één van mijn mindere tekeningen maar toch vind ik de tekening wel iets hebben.





Groetjes Axelle

Taalenquête

Hallo iedereen!


Vandaag zal ik jullie wat meer vertellen over de laatste twee enquêtes die ik moest afnemen. Op een eerder blogbericht vinden jullie het verslagje van de eerste enquête die ik afnam bij mijn neefje.
Ik heb de laatste twee enquêtes afgenomen bij  een meisje van het 3e leerjaar en een jongen van het 5e leerjaar. Ik geef leiding in Scouts Kortemark en zo heb ik een meisje en een jongen geïnterviewd van de Scouts.

Bij deze twee kinderen liep dit al veel beter. Ze vroegen wel het nut af van deze test, ze vonden het raar om de opname bij een persoon te plakken. Ook doordat het telkens dezelfde stem was, maar hun manier van praten was anders.

Aan de ene kant vond ik het ook wel leuk om te doen. Je kon zien dat er een verschil zat in leeftijd, gewoon door naar de antwoorden te kijken.  Je kon zien hoe een kind eigenlijk verschillend reageert op hoe een mens praat.



Groetjes Axelle

vrijdag 20 december 2013

Gekleurde rijst

Hallo iedereen!

Ik heb over laatst een super tof idee gevonden voor in de kleuterklas, namelijk: gekleurde rijst!
Hier zal ik kort uitleggen hoe je de gekleurde rijst voor elkaar krijgt.

Wat heb je allemaal nodig?
-> Ongekookte rijst (hoeveelheid naar gelang van aantal kleuren die je wilt)
-> Verschillende kleuren levensmiddelen kleurstof
-> Diepvrieszakjes
-> Azijn
-> Bakpapier

Hoe gaan we te werk?
Je giet de rijst in de diepvrieszakjes. Je voegt bij elk diepvrieszakje enkele druppels kleurstof en daarna 3 eetlepels azijn. Dan sluit je het zakje goed en kneed je de zakjes zodat de kleurstof goed verdeeld wordt onder de rijst.
Daarna laat je de rijst goed drogen op bakpapier.

De rijst kun je daarna bewaren in grote potten, eventueel confituurpotten. 
Je kan de rijst aan de kleuters geven samen met schopjes, potjes, trechters, zandbakvormen, …


Veel plezier met de gekleurde rijst,

Groetjes Axelle!




Vanwaar heb ik dit idee en de foto's gehaald?
Denekamp, M. (2013, juni). Kiind. Opgeroepen op december 7, 2013, van http://kiind.nl/articles/544/Spelenmetgekleurderijst.html







Taalenquête

Hallo iedereen!

Voor de les Taalvaardigheden moesten we een enquête afnemen van een kind van het 3e kleuter, 2e of 3e leerjaar en 5e of 6e leerjaar.

Mijn neefje
Mijn eerste enquête nam ik af met mijn neefje die nu in het 3e kleuter zit.

Voor de enquête moest ik een foto tonen terwijl hij luisterde naar 3 opnames. Maar in de opnames was er telkens een verschil. De eerste opname was in het Standaardnederlands, de tweede opname was in tussentaal en de laatste opname was in het dialect. De opnames beschreven iedere keer de foto.

Mijn neefje moest per opname een vraag beantwoorden. De vraag ging telkens over wie de opname kon gezegd hebben. Een rijk persoon? Een man die in een groot huis woont? Een man met zwarte schoenen?

Voor mijn neefje waren dit niet altijd zo’n simpele vragen, soms was er wat onduidelijkheid wat er juist moest gebeuren. Het was soms een beetje verwarrend. Toch slaagde hij erin om op de enquête vlot te beantwoorden!



Groetjes Axelle

maandag 11 november 2013

Muziekinstrumenten


Hallo iedereen!

Vandaag zal ik jullie mijn muziek instrumenten eens tonen!
We moesten onze muziek instrumenten maken voor de lessen Muziek.
Ik heb er super veel werk aan gehad maar gelukkig heb ik ook wel een beetje hulp gehad!

Wat heb ik allemaal gemaakt?
- Een trommel met trommelstokjes
- 2 fietsbellen met elk een slaghamertje
- 6 schuddoosjes
- 2 bellenkransen
- 20 paar ritmestokjes
- 1 raspinstrument met raspstokjes
- 1 cocofoon
- 2 schellenramen
- 2 paar schuurblokjes
- 1 regenbuis

En nu aan de slag! Hoe heb ik alles gemaakt?

Mijn trommel:

 Mijn trommel heb ik gemaakt met een PVC buis. Ik heb die eerst beplakt met krantenpapier met PVC lijm. Zo kon ik de bovenkant van mijn trommel beplakken met bruine stroken papier die ik met behangerslijm toe plakte. Als het dan droog was heb je een stevige bovenkant die zorgt voor een schitterd geluid!
Daarna heb ik terug er krantenpapier rond geplakt zodat mijn trommel klaar was om te schilderen.
Ik zocht enkele toffe ideeën op via het internet om hem te schilderen. Ik koos een groene basis met rode driehoekjes! En daarna heb ik geel plakband er als finishing touch rond gedaan!

 De trommelstokjes




De trommelstokjes heb ik gemaakt met houten stokjes en isomobolletjes. Daar rond heb ik een stofje gedaan met een blauw strikje.











Hier zie je de uiteinden van  mijn trommelstokjes. Ik heb die met nagellak beschermd. Als kinderen die trommelstokjes een eindje vast hebben en beginnen te zweten, zou het wel eens kunnen zijn dat de verf afgaat. Om dit tegen te gaan heb ik eerst glinsterende nagellak over gedaan en dan nog eens doorzichtige nagellak. Zo kun je het afgaan van de verf tegengaan. En het zorgt ook nog eens voor een mooi resultaat! 2 vliegen in 1 klap!




Fietsbellen met slaghamertje

 Hier zie je mijn fietsbellen met een bij passend slaghamertje.
De bellenstokjes bestaan uit de bovenkant van een fietsbel en die zijn gemonteerd op een houten stokje. De slaghamertjes zijn geen hout, omdat dit niet zo goed klinkt op de fietsbel. Ik gekozen voor hardplastiek. Die geven een zeer mooi fietsbel-geluid!


De fietsbel zelf zijn rood en geel gespoten met een spuitbus. Bij nader inzien was dit niet echt nodig want na het gebruiken gaat de verf er uiteindelijk wel af. De stokjes van de fietsbellen zijn met rode en gele plakband beplakt. Ook de slaghamertjes zijn met gele en rode plakband beplakt.

6 schuddoosjes

Hier zie je mijn schuddoosjes.
Ik gebruikte voor mijn schuddoosjes Danone flesjes, een kaasdoosje, een leeg haargel potje, een plastieken proefbuisje en een ander plastieken potje. 4 schuddoosjes (rechts) zijn met plakband vervaardigd. Het is super handig dat je zo'n plakband in vele kleuren kunt kopen en die helemaal niet zo duur is.
De andere 2 schuddoosjes die je links op de foto ziet, heb ik met vilt bewerkt en met roze nagellak.
In mijn schuddoosjes zitten er verschillende materialen.
In de grote roze schuddoos zit er badzout die ik in het roze nog thuis liggen had. In de andere roze schuddoos zitten er gouden en zilveren pareltjes.
In de uiterst rechtse schuddoos met geel zitten er kroonkrukjes die zorgen ook voor een speciaal effect als je er mee schud. In de andere 3 schuddoosjes zitten verschillende soorten pareltjes die telkens een ander geluid maken als je er mee schud.


2 bellenkransen




Voor elke bellenkrans heb ik 6 belletjes gebruikt. De riemen waar de bellen aan vast hangen zijn 2 oude handtas riemen die ik niet meer gebruikte. Ik heb geluk dat ik ze in felle kleurtjes had zo hoefde ik mijn riemen niet meer in een ander kleur te schilderen.
De belletjes zijn met ijzerdraad bevestigd aan de riem. Tussen de riem zit er een houten stokje die in het passend kleurtje is geschilderd.





 20 ritmestokjes
Hier zie je mijn ritmestokjes. Zoals je ziet zijn ze gemaakt uit bamboe.
Hier heb ik geluk gehad dat mijn oma en opa heel veel bamboe in de tuin hebben staan, en zij konden wel een beetje bamboe missen.
De stokjes zijn van verschillende dikte, zo is er verschil in klank. De stokjes zijn allemaal 25 cm lang.

 Raspinstrument met raspstokjes


Mijn raspinstrument is gebruikt met een geribbelde buis die mijn papa heeft meegebracht. Ideaal dus voor een raspinstrument! Ik heb de buisjes bevestigd op een ijzeren koffiedoos door middel van een draad door de buis te steken. Ik heb het raspinstrument in het kleur geel en roze gespoten voor een leuke felle toets.
De raspstokjes zijn houten stokjes met op het uiteinde een stevige houten parel. De kleuren in het stokje zijn passend bij het instrument zelf.
Ik heb twee passende stokjes gemaakt om dat het instrument groot genoeg is om met twee kleuters op het zelfde moment te laten raspen.




1 cocofoon
Hier heb ik een kokosnoot in 2 gedaan en helemaal uitgehold.
Daarna is er door middel van een gaatje een touwtje aan bevestigd met een parel zodat de kleuters de cocofoon goed kunnen vast houden als ze er mee spelen.
De parel heeft er ook een leuk effect aan, zo zit er toch een beetje kleur aan je instrument.





 2 schellenramen
 Hier zie je mijn 2 schellenramen.
Ik heb houten stokken gebruikt en ijzeren buisjes tussen de houtenstokken. Op de ijzeren buisjes zie je ijzeren rondjes die het leuk effect geven als je er mee schudt.
De schellenramen zijn gespoten met blauwe en rode verf.


2 paar schuurblokjes


Mijn schuurblokjes zijn uit hout gemaakt met een houten handvatje zodat de kleuters het schuurblokje goed kunnen vasthouden.
Aan de binnenkant is het schuurpapier goed vast gelijmd aan het houtenblokje met houtlijm.
Ik gebruikte een gewone soort schuurpapier, maar voor dit instrument is het zeker handig dat je een grove schuurpapiersoort neemt, zo heb je de beste klank!



En uiteindelijk dan... De regenbuis!

Hier zie je mijn regenbuis!
Mijn regenbuis is een plastieken buis met gedroogde maïs in. Ook zit er kippenhaas in mijn buis, die zorgt ervoor dat de maïs wat trager valt, zodat je het regen effect hebt.
De regenbuis is beplakt met rode, gele en witte plakband.












Ziezo! Al mijn instrumenten staan erop! 
Ik ben blij dat ik al mijn instrumenten heb kunnen maken en dat ik een mooi resultaat ben bekomen.
Ik hoop dat mijn instrumenten goed van pas zullen komen tijdens mijn komende stages. 
Ik heb al zeker veel plezier gehad met ze te maken, hopelijk heb ik meer plezier om ze te gebruiken in de kleuterklas!

Groetjes Axelle



woensdag 23 oktober 2013

Tweedaagse!

Hallo iedereen!

Ik zal jullie iets vertellen over mijn super ervaring van de tweedaagse!
Deze tweedaagse ging door op 30 september en 1 oktober 2013.
Waar wij verbleven was voor mij reeds al een beken
de plaats want het was een scouts verblijf! Het was namelijk in Merkenveld, te Zedelgem!

Tijdens de tweedaagse kregen we allerlei workshops rond drama, beeld, taal, muziek en beweging. Daar hebben we veel beleeft.

Hieronder heb ik ze even op een rijtje gezet:

In de les drama mochten we allerlei dingen uitbeelden met en zonder geluid. Het was grappig om van iedereen een andere kant te zien. Sommige zijn in de les eerder stil, maar dan daar zag ze in volle glorie!


Ook in beeld hebben we ons geamuseerd. We mochten maskers maken met krantenpapier. Eerst vroegen we ons af wat we moesten doen, maar naar verloop van tijd werd het ons duidelijk! De ene was een konijn, de andere eerder een olifant. Kortom, het was een echte beestenboel.


In beweging hebben we ook veel gelachen. We mochten ons uitleven in de mooie bos omgeving van het verblijf.



In de workshop muziek werden we ingeleid met verschillend
e genres muziek. We leerden muziek analyseren. Hoe je muziek grafisch kan opschrijven. Daarna werden we in groepjes ingedeeld en deden we allemaal iets rond muziek. Ik mocht djembé spelen samen met Manon! Super tof!




Bij taal speelden  toneel, spraken in dierentaal tegen elkaar en riepen enthousiast GINGEREYDOO!


In de avond was er een uitgebreid avondprogramma. Maar wij kozen voor het gezelschapsspel: JUNGLE SPEED! Daarna gingen we klassiekers gaan meezingen bij het kampvuur! Na ons 'fantastisch' gezang waren we al in de sfeer voor een fantastisch feestje!





Het was kortom een geslaagde tweedaagse!

Groetjes Axelle!