Hallo iedereen!
Vandaag zal ik jullie mijn muziek instrumenten eens tonen!
We moesten onze muziek instrumenten maken voor de lessen Muziek.
Ik heb er super veel werk aan gehad maar gelukkig heb ik ook wel een beetje hulp gehad!
Wat heb ik allemaal gemaakt?
- Een trommel met trommelstokjes
- 2 fietsbellen met elk een slaghamertje
- 6 schuddoosjes
- 2 bellenkransen
- 20 paar ritmestokjes
- 1 raspinstrument met raspstokjes
- 1 cocofoon
- 2 schellenramen
- 2 paar schuurblokjes
- 1 regenbuis
En nu aan de slag! Hoe heb ik alles gemaakt?
Mijn trommel:
Mijn trommel heb ik gemaakt met een PVC buis. Ik heb die eerst beplakt met krantenpapier met PVC lijm. Zo kon ik de bovenkant van mijn trommel beplakken met bruine stroken papier die ik met behangerslijm toe plakte. Als het dan droog was heb je een stevige bovenkant die zorgt voor een schitterd geluid!
Daarna heb ik terug er krantenpapier rond geplakt zodat mijn trommel klaar was om te schilderen.
Ik zocht enkele toffe ideeën op via het internet om hem te schilderen. Ik koos een groene basis met rode driehoekjes! En daarna heb ik geel plakband er als finishing touch rond gedaan!
De trommelstokjes
De trommelstokjes heb ik gemaakt met houten stokjes en isomobolletjes. Daar rond heb ik een stofje gedaan met een blauw strikje.
Hier zie je de uiteinden van mijn trommelstokjes. Ik heb die met nagellak beschermd. Als kinderen die trommelstokjes een eindje vast hebben en beginnen te zweten, zou het wel eens kunnen zijn dat de verf afgaat. Om dit tegen te gaan heb ik eerst glinsterende nagellak over gedaan en dan nog eens doorzichtige nagellak. Zo kun je het afgaan van de verf tegengaan. En het zorgt ook nog eens voor een mooi resultaat! 2 vliegen in 1 klap!
Fietsbellen met slaghamertje
Hier zie je mijn fietsbellen met een bij passend slaghamertje.
De bellenstokjes bestaan uit de bovenkant van een fietsbel en die zijn gemonteerd op een houten stokje. De slaghamertjes zijn geen hout, omdat dit niet zo goed klinkt op de fietsbel. Ik gekozen voor hardplastiek. Die geven een zeer mooi fietsbel-geluid!
De fietsbel zelf zijn rood en geel gespoten met een spuitbus. Bij nader inzien was dit niet echt nodig want na het gebruiken gaat de verf er uiteindelijk wel af. De stokjes van de fietsbellen zijn met rode en gele plakband beplakt. Ook de slaghamertjes zijn met gele en rode plakband beplakt.
6 schuddoosjes
Hier zie je mijn schuddoosjes.
Ik gebruikte voor mijn schuddoosjes Danone flesjes, een kaasdoosje, een leeg haargel potje, een plastieken proefbuisje en een ander plastieken potje. 4 schuddoosjes (rechts) zijn met plakband vervaardigd. Het is super handig dat je zo'n plakband in vele kleuren kunt kopen en die helemaal niet zo duur is.
De andere 2 schuddoosjes die je links op de foto ziet, heb ik met vilt bewerkt en met roze nagellak.
In mijn schuddoosjes zitten er verschillende materialen.
In de grote roze schuddoos zit er badzout die ik in het roze nog thuis liggen had. In de andere roze schuddoos zitten er gouden en zilveren pareltjes.
In de uiterst rechtse schuddoos met geel zitten er kroonkrukjes die zorgen ook voor een speciaal effect als je er mee schud. In de andere 3 schuddoosjes zitten verschillende soorten pareltjes die telkens een ander geluid maken als je er mee schud.
2 bellenkransen
Voor elke bellenkrans heb ik 6 belletjes gebruikt. De riemen waar de bellen aan vast hangen zijn 2 oude handtas riemen die ik niet meer gebruikte. Ik heb geluk dat ik ze in felle kleurtjes had zo hoefde ik mijn riemen niet meer in een ander kleur te schilderen.
De belletjes zijn met ijzerdraad bevestigd aan de riem. Tussen de riem zit er een houten stokje die in het passend kleurtje is geschilderd.
20 ritmestokjes
Hier zie je mijn ritmestokjes. Zoals je ziet zijn ze gemaakt uit bamboe.
Hier heb ik geluk gehad dat mijn oma en opa heel veel bamboe in de tuin hebben staan, en zij konden wel een beetje bamboe missen.
De stokjes zijn van verschillende dikte, zo is er verschil in klank. De stokjes zijn allemaal 25 cm lang.
Raspinstrument met raspstokjes
Mijn raspinstrument is gebruikt met een geribbelde buis die mijn papa heeft meegebracht. Ideaal dus voor een raspinstrument! Ik heb de buisjes bevestigd op een ijzeren koffiedoos door middel van een draad door de buis te steken. Ik heb het raspinstrument in het kleur geel en roze gespoten voor een leuke felle toets.
De raspstokjes zijn houten stokjes met op het uiteinde een stevige houten parel. De kleuren in het stokje zijn passend bij het instrument zelf.
Ik heb twee passende stokjes gemaakt om dat het instrument groot genoeg is om met twee kleuters op het zelfde moment te laten raspen.
1 cocofoon
Hier heb ik een kokosnoot in 2 gedaan en helemaal uitgehold.
Daarna is er door middel van een gaatje een touwtje aan bevestigd met een parel zodat de kleuters de cocofoon goed kunnen vast houden als ze er mee spelen.
De parel heeft er ook een leuk effect aan, zo zit er toch een beetje kleur aan je instrument.
2 schellenramen
Hier zie je mijn 2 schellenramen.
Ik heb houten stokken gebruikt en ijzeren buisjes tussen de houtenstokken. Op de ijzeren buisjes zie je ijzeren rondjes die het leuk effect geven als je er mee schudt.
De schellenramen zijn gespoten met blauwe en rode verf.
2 paar schuurblokjes
Mijn schuurblokjes zijn uit hout gemaakt met een houten handvatje zodat de kleuters het schuurblokje goed kunnen vasthouden.
Aan de binnenkant is het schuurpapier goed vast gelijmd aan het houtenblokje met houtlijm.
Ik gebruikte een gewone soort schuurpapier, maar voor dit instrument is het zeker handig dat je een grove schuurpapiersoort neemt, zo heb je de beste klank!
En uiteindelijk dan... De regenbuis!
Hier zie je mijn regenbuis!
Mijn regenbuis is een plastieken buis met gedroogde maïs in. Ook zit er kippenhaas in mijn buis, die zorgt ervoor dat de maïs wat trager valt, zodat je het regen effect hebt.
De regenbuis is beplakt met rode, gele en witte plakband.
Ziezo! Al mijn instrumenten staan erop!
Ik ben blij dat ik al mijn instrumenten heb kunnen maken en dat ik een mooi resultaat ben bekomen.
Ik hoop dat mijn instrumenten goed van pas zullen komen tijdens mijn komende stages.
Ik heb al zeker veel plezier gehad met ze te maken, hopelijk heb ik meer plezier om ze te gebruiken in de kleuterklas!
Groetjes Axelle